Insight Focused neuroTherapy (IFnT) is een nieuw integratief christelijke counselingmodel dat ontwikkeld is door Pauline Skeates uit Auckland, Nieuw Zeeland.

De concepten van IFnT zijn een integratie van het christelijk geloof, ideeën die zijn geïnspireerd door recent neurobiologisch onderzoek en “awareness” technieken. Het is een bemoedigende en non-directieve methode waarin Genade en vriendelijkheid worden gebruikt. Dit helpt mensen om zich open te stellen voor God en zichzelf, waardoor inzicht en heling worden ontvangen. Oude manieren van denken en doen worden vernieuwd (Rom. 12:2), en mensen kunnen meer in volheid en vrede gaan leven. ‘Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid’ (Joh. 10:10).

Deze methode is gemakkelijk toepasbaar en inspirerend. Het geeft mensen de mogelijkheid om levensveranderde openbaringen en inzichten te krijgen, die God geeft. Deze inzichten hebben blijvende impact op alle relaties, met God, zelf en anderen.

Eenvoudig gezegd, door IFnT kunnen mensen Gods onvoorwaardelijke liefde, die door Jezus aan ons duidelijk gemaakt is, gaan ervaren, niet alleen maar met hun hoofd maar ook met hun hart.

Wetend in Gods aanwezigheid te zijn en door te kiezen voor een ontvankelijke en vriendelijke houding, zal ‘awareness’ bevorderd worden en angst verminderen.
Je gebruikelijke overlevingsmechanismes zul je hierdoor minder snel hoeven te gebruiken. Je zult het spoor van de dingen waar je je bewust van wordt op een vriendelijke en accepterende manier volgen waardoor impliciet weten en nieuwe inzichten over God, jezelf en anderen omhoog kunnen komen op het scherm van je bewustzijn. Deze inzichten zullen een positief effect hebben op jezelf en op al je relaties.

Mensen vinden herstel van trauma, verkeerde manieren van denken, stoornissen in de persoonlijkheid, tekorten in de ontwikkeling, angststoornissen, depressiviteit, dwangstoornissen en verslavingen. Door deze genezing te ontvangen kunnen mensen uit vrijheid leven, de vrede van God ervaren en een groter gevoel van tevredenheid beleven op alle gebieden van hun leven.