8 Tips om je negatieve patronen te doorbreken

  • Artikel Esther Jansen • 24 april 2023

Overtuigingen die ons belemmeren, gedachten die ons overspoelen, emoties die ons vasthouden, negatieve ervaringen die zich herhalen. We hebben allemaal te maken met zaken die ons tegenhouden om het leven te omarmen. En zitten wellicht vaker in een neerwaartse spiraal dan ons lief is. Hoe komen we hieruit en hoe kunnen we meer “leven in overvloed” gaan ervaren waar Jezus het over heeft? Psycholoog Esther Jansen legt uit wat liefdevolle vriendelijkheid doet en geeft tips om hier meer van te ervaren.

Ik ben gekomen, opdat je leven zult hebben, en overvloed.
(Joh. 10:10)

Meer liefde in je leven ervaren

Wat doet liefde met ons systeem?

Recent onderzoek van onder ander Barbara Fredrickson heeft laten zien dat liefde en vriendelijkheid, en de afwezigheid daarvan, de bio chemicaliën waarin ons lichaam is gedrenkt, fundamenteel veranderen.

De liefde die we vandaag wel of niet ervaren, kan letterlijk belangrijke aspecten van onze cellulaire architectuur veranderen en kan daarmee invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid, onze vitaliteit en ons algehele welzijn.

Hoe kun je meer liefde in je leven toelaten?

Als mensen zitten we zo in elkaar dat we van nature gericht zijn op de “onafgemaakte zaken”. Onze aandacht gaat naar de dingen die bevestigen wat we al denken waardoor we het weer ervaren en het ook weer meer gaan geloven. We blijven hangen in bepaalde gedachtenpatronen en negatieve emoties en we komen vaak in een neerwaartse spiraal terecht en ervaren niet de liefde van God, anderen en onszelf die we zo hard nodig hebben.

Is dit om te draaien? Ja.

Wat we kunnen doen is leren met vriendelijkheid en acceptatie te kijken naar de zaken die spelen. Ze niet wegduwen, analyseren of proberen op te lossen. Omdat we anders vaak in rondjes blijven draaien.

De houding van vriendelijkheid en acceptatie en “kijken naar” maakt dat we uiteindelijk inzichten kunnen krijgen die veranderingen brengen in de niet-helpende patronen in ons leven.

Inzichten uit de kwantumfysica kunnen ons helpen

Nieuwe inzichten uit de kwantumfysica geven ons een beter begrip van de Bijbelse waarheden. Wat we meer en meer zien is dat principes uit de kwantumfysica, die God in de wereld heeft gelegd, ons kunnen helpen om liefde en vriendelijkheid in ons leven te vergroten en zo de neerwaartse spiraal om te keren.

Kwantumfysica is een tak van de natuurkunde die zich bezighoudt met de studie van de allerkleinste bouwstenen van het universum. Het is een van de meest fascinerende en mysterieuze gebieden van de wetenschap, omdat de wetten van de kwantumfysica vaak in strijd zijn met onze intuïtie over hoe de wereld werkt.

De kwantumfysica stelt dat alles om ons heen bestaat uit kwantumdeeltjes, die zich kunnen gedragen als zowel deeltje als golf. Dit betekent dat er op het meest fundamentele niveau geen scheiding is tussen ons en alles om ons heen. In feite zijn we allemaal verbonden op een kwantumniveau. Omdat ons meetapparatuur nu zo geavanceerd is, hebben wetenschappers de laatste jaren veel onderzoeken kunnen doen naar deze kwantumdeeltjes en beginnen we te zien dat de wereld anders in elkaar zit dan we dachten.

We zijn allemaal op elementair niveau een onderdeel van het geheel en onze gedachten en emoties hebben invloed op onze eigen elementaire deeltjes, maar ook op de wereld om ons heen. Dit idee wordt ook wel kwantumverstrengeling genoemd, waarbij deeltjes op afstand met elkaar kunnen worden verbonden. Dit geeft ook meer begrip voor de woorden van Jezus: “Ik en de Vader zijn Één” en aan Zijn uitnodiging om in Zijn liefde te blijven.

Wat betekent dit nu voor ons welzijn? Hoe kunnen we deze principes inzetten om meer liefde en vriendelijkheid in ons leven binnen te laten?

Tips om je negatieve denkpatronen te doorbreken

1. Richt je op dankbaarheid

Probeer elke dag een paar dingen te vinden waarvoor je dankbaar bent, en sta stil bij de positieve effecten die deze dingen hebben op je leven. Vanuit de kwantumfysica weten we dat dit ook de kwantumdeeltjes in beweging brengt en invloed heeft. “Wees in alle omstandigheden dankbaar” (I Thes. 5:18)

2. Bedenk al wat lieflijk is

Wees je bewust van de gedachten en emoties die je hebt en de invloed die ze hebben op je lichaam en geest. Als er negatieve gedachten zijn, merk ze dan op op een vriendelijke en accepterende manier en draai dan je aandacht naar iets wat je goed doet, dit kan zijn iets wat God je heeft laten weten, of iets om je heen wat je ogen trekt en je goed maakt voelen, of een persoon waar je warme gevoelens voor koestert. “Bedenk al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat” (Fil 4:8)

3. Zorg voor een liefdevolle omgeving

Breng je tijd zoveel mogelijk door met mensen die liefdevol en vriendelijk zijn. En ook dingen die je goed doen, zoals kleuren, materialen, de natuur, een hobby waar je van geniet. Dit zal je helpen om meer positieve gevoelens te hebben en heeft invloed op je hele systeem.

4. Wees “actief stil”

Actief stil zijn helpt je om meer in contact te komen met je binnenste en met Christus. Het helpt je om uit het hamsterrat van maar doorgaande gedachten te stappen, je te kalmeren en je geest te ontspannen en meer liefdevolle en vriendelijke emoties te ervaren. En dit heeft weer invloed op hoe je omgeving op je reageert. De vroege kerkvaders zeiden het zo: “Bidden is staan voor God, met je gedachten in het hart.” (Theofaan de Kluizenaar). “Monniken zien bidden niet als praten met God, voor hen bestaat echt bidden uit luisteren, een houding van ‘actief stil zijn’.” (Woestijnvaders p.33).

5. Zorg goed voor jezelf

Wat je eet, hoeveel je beweegt en het aantal uren dat je slaapt heeft veel invloed op je hoe je je voelt en hoeveel positieve emoties je ervaart. Je cellen hebben bepaalde stoffen nodig om meer “fijne” hormonen aan te maken die je helpen om je beter te voelen.. Beweging zorgt ook voor een grote toename aan stoffen in je lijf die je mentale gezondheid vergroten. Maak die wandeling zo vaak mogelijk of doe iets anders waar je plezier uit haalt. En zorg dat je voldoende slaapt: “Sleep is the most underrated healthy habit”. Je lichaam heeft slaap nodig om herstel te brengen aan je systeem. “God geeft het Zijn geliefden in de slaap.” (Ps. 127:2)

6. Ontdek de kracht van intentie

Volgens de kwantumfysica kan onze intentie invloed hebben op onszelf en op de wereld om ons heen. Dit zien we natuurlijk ook terug in God’s woord: “Als je gelooft kun je bergen verzetten”, “Alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft”, “Wat je in het gebed ook vraagt, je krijgt het als je gelooft dat het je het al ontvangen hebt”. Als je meer ontdekt wat de kracht van intentie doet, kun je meer vertrouwen hebben dat dit invloed kan hebben op jezelf en de wereld om je heen.

7. Oefen met het uiten van liefdevolle vriendelijkheid

Het is bekend vanuit de kwantumfysica dat uitingen van liefde de wereld om ons heen en onszelf beïnvloeden. Oefen dagelijks liefdevolle vriendelijkheid door bijvoorbeeld te glimlachen naar anderen, complimenten te geven en anderen te helpen. Dit zal niet alleen de mensen om je heen positief beïnvloeden, maar ook jezelf. “Wees in plaats daarvan vriendelijk en liefdevol voor elkaar” (Efez 4:32)

8. Wees liefdevol naar jezelf

Wees zoveel als je kunt liefdevol naar jezelf. Onze neiging is vaak om juist kritisch te zijn naar onszelf. Alleen zorgt dit er juist voor dat we in een stressreactie schieten, adrenaline en cortisol vrijkomen en we automatisch in de beschermingsmodus terecht komen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld minder goed nadenken, zijn we minder creatief, minder open en kunnen we nauwelijks tot geen liefde ontvangen. Dus uit liefde naar jezelf. Wat helpt is om te bedenken hoe je dit aan een geliefde vriend of vriendin zou geven en om dit ook aan jezelf te geven. “Heb je naasten lief als jezelf” (Luk. 10:27)

Het is belangrijk om te onthouden dat het veranderen van oude gewoonten en patronen tijd en inzet vraagt. Het hoopvolle is dat we onze aandacht kunnen richten op de aanwezigheid van Christus in ons. Hij ís liefdevolle vriendelijkheid! Heb geduld met jezelf, oefen waar het lukt, wees je bewust van wat er binnen in je speelt, probeer het oordeel weg te laten en richt waar mogelijk je aandacht op Gods liefdevolle en vriendelijke aanwezigheid. Je zult merken dat het mogelijk is meer liefde en vriendelijkheid in je leven te ontvangen en zo je lichamelijke gezondheid, vitaliteit en algehele welzijn te verbeteren.

Wil je meer ontdekken? Meld je nu aan voor de IFnT basistraining en kom meer te weten over de principes van IFnT die jou en je cliënten helpen naar een meer vervuld leven.

Want in Hem bewegen wij, leven wij en zijn wij.
Hand. 17:28

Zelf ervaren?

Benieuwd naar hoe Insight Focused neuroTherapy jou kan helpen jouw beste leven te leven?